Webs (entinen Freewebs) on palvelu, jossa voit tehdä ilmaiseksi itsellesi kotisivut. Ainoa, mitä palveluun kirjautuaksesi tarvitset, on sähköpostiosoite, jonka voi helposti hankkia esimerkiksi Luukusta (https://www.luukku.com/luukku). Luukku on suomenkielinen, joten sen käyttö ja siihen rekisteröityminen on hyvin helppoa.
1. Paina "Rekisteröidy Luukun käyttäjäksi" -nappia, niin pääset nopeasti hankkimaan itsellesi oman sähköpostiosoitteen, ellet sellaista jo ennestään omista.
Hankittuasi itsellesi sähköpostin voitkin siirtyä Websin sivuille (https://www.webs.com/) ja aloittaa rekisteröitymisen palveluun. Websin etusivu näyttää kutakuinkin tältä:
1. Kirjoita tähän oma sähköpostiosoitteesi
2. Kirjoita tähän salasana, jota haluat Websiin kirjautuessasi käyttää
3. Paina "Create a Website" -nappia päästäksesi seuraavaan vaiheeseen.
1. Tähän tulee jälleen sähköpostiosoitteesi...
2. ...ja tähän haluamasi salasana.
3. Tähän kirjoitat joko oikean nimesi tai nimimerkkisi, miten vain itse haluat.
4. Valitse valikoista syntymäpäiväsi.
5. Valitse rastittamalla sukupuolesi. (Male = mies, female = nainen.)
6. Rastita hyväksyäksesi Websin käyttöehdot.
7. Tähän kirjoitat sen nimen, jonka haluat näkyvän osana sivujesi osoitetta. (Esim. sivujeniosoite.webs.com) Valitse tarkkaan, sillä tätä ei voi muuttaa jälkeenpäin! Tällä voit myöhemmin myös kirjautua sisään Websiin.
8. Kirjoita tähän sivuille haluamasi otsikko.
9. Valitse listasta kategoria, johon tuleva sivustosi sopii. (Todennäköisimmin Fansite, Personal tai Art.)
10. Jos tahdot koodata sivusi itse (mitä suosittelen!), paina linkkiä "Use HTML-Only Mode". Silloin sivun alaosa muuttuu seuraavanlaiseksi:
1. Tähän ilmestyy kaksi satunnaista sanaa, jotka...
2. ...sinun tulee kirjoittaa tähän. Tämän avulla palvelu varmistaa sinun olevan ihminen, eikä spammaava tietokone.
3. Paina "Continue to Next Step" -nappia jatkaaksesi eteenpäin.
1. Tässä vaiheessa Webs esittelee sinulle joitakin ihastuttavia tarjouksia, mutta voit jatkaa suoraan eteenpäin painamalla "No Thanks, Continue".
Nyt sivustosi on luotu, mutta se pitää vielä aktivoida sähköpostin kautta. Mene siis sähköpostiisi, niin löydät tämänkaltaisen viestin:
1. Kopioi viestissä oleva osoite ja liitä se Internet-selaimen osoiteriville. Mentyäsi kyseiseen osoitteeseen saat tällaisen ilmoituksen:
Sivustosi on nyt aktivoitu! Paina "OK", niin pääset muokkaamaan sivujasi.
Tältä näyttää näkymä, jossa voit muokata sivujasi ja siihen liittyviä asioita. Useimmin tulet luultavasti tarvitsemaan seuraavia toimintoja:
1. "Logout" -napista kirjaudut ulos Websistä.
2. "View My Site" -napista voit katsoa sivustosi etusivua eli index-sivua.
3. "Custom Freebars" -valikosta voit valita sivuillesi haluamasi Websin mainoksen. Mainos kannattaa laittaa vaikkapa jokaisen luomasi sivun loppuun, sillä ilman sitä Webs saattaa laittaa sivuille yhtäkkiä suuren ja jopa sivuston selaamista häiritsevän mainoksen.
4. "Single File Uploader" -toiminnolla voit ladata sivutilallesi esimerkiksi kuvia. Älä lataa .bmp-päätteisiä kuvia, sillä ne vievät hyvin paljon tilaa!
5. "New Folder" -napista voit luoda uuden kansion, jonka sisään voit esimerkiksi säilöä kaikki sivutilalle lataamasi kuvat.
6. "New Page" -napista voit luoda uuden .htm tai .html -päätteisen sivun. Luomasi sivut ovat kaikkien nähtävillä Internetissä.
7. Tässä näkyvät luomasi sivut, kuten etusivusi eli index.htm. Painamalla sivun nimeä näet miltä kyseinen sivu näyttää.
8. Kynästä voit muokata luomasi sivun sisältöä, eli lisätä sille koodit, tekstit ja kuvat.
9. T-kuvakkeesta voit nimetä uudelleen kuvan, sivun tai kansion.
10. Punaisesta painikkeesta voit poistaa haluamasi kuvan, sivun tai kansion. Muista, että poistettuja tiedostoja ei saa takaisin!
11. Reunimmaisesta sarakkeesta näet kuinka paljon sivutilaa kukin sivu tai kuva vie.
Tältä näyttää näkymä, jossa kynäkuvaketta painettuasi voit muokata sivuasi.
1. Ensimmäisestä painikkeesta voit tallentaa työsi.
2. Toisesta painikkeesta voit poistua muokkausnäkymästä tallentamatta työtäsi.
3. Kolmas painike jakaa ruudun kahtia, jolloin toisessa puolessa näkyy koodi ja toisessa valmis sivu. Voit käyttää tätä tarkastaaksesi pikaisesti miltä kirjoittamasi koodi ja teksti näyttävät valmiilla sivulla.
4. Valkoiselle alueelle kirjoitat kaiken koodin ja tekstin.
Nyt sinulla on siis oma sivutila ja perustiedot siitä, kuinka Websiä käytetään. Toivotan onnea sivuston rakentelemisessa!
>> Tästä takaisin Saarivaltioon